Alu kofta smażone warzywne kulki
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu – ziemniak, kofta – kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

07.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Sos pomidorowy:
Kulki warzywne:
Sposób przygotowania
  1. Imbir zetrzeć na tarce, chili posiekać.
  2. Przygotować sos: na średnim ogniu rozgrzać w głębokiej patelni łyżkę ghee lub oleju i usmażyć na nim starty imbir oraz suszone chili. Po chwili dodać mielony kminek i kurkumę. Mieszając smażyć kilka sekund.
  3. Dodać pomidory (w przypadku używania świeżych wcześniej sparzyć je, obrać ze skóry i pokroić), wsypać łyżeczkę soli, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu przez ok 20 min, mieszając co jakiś czas.
  4. Jeżeli chcemy nieco delikatniejszą wersje sosu dodajemy do niego jogurt.
  5. W czasie gdy sos się gotuje obrać warzywa, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Połączyć je z mąką, solą oraz pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Starte ziemniaki powinny wydzielić ilość soku wystarczającą do zlepienia składników. Do ziemniaków zawierających więcej wody należy dodać więcej mąki.
  6. Wyrabiać mieszaninę przez 2 min a następnie uformować z niej 20-30 małych kulek.
  7. Do rozgrzanego tłuszczu (powinno go być tyle, by kulki mogły w nim pływać) ostrożnie wrzucać kulki z warzyw. Smażyć przez 3-4 min na średnim ogniu, obracając, aż będą złotobrązowe i kruche. Odsączyć.
  8. Koftę nałożyć na półmisek i polać gorącym sosem. Podawać z ryżem lub pieczywem indyjskim (np. chapati).