Bakłażan z bazylią
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana wraz ze skórką pociąć w kawałki wielkości kęsa.
  2. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu, dodać chili i czosnek, smażyć mieszając 30 sek. Dodać bakłażana, smażyć chwilę.
  3. Wlać wodę i przykryć wok pokrywką. Gotować 5-7 min. aż bakłażan będzie dobrze ugotowany (gotowy bakłażan powinien stać się lekko przeźroczysty). Większość wody powinna wyparować (jeżeli woda wyparuje za wcześnie można jej trochę dolać).
  4. Dodać sos rybny (lub sos sojowy) i cukier, dobrze wymieszać. Dodać bazylię i szybko wymieszać. Serwować danie natychmiast z ryżem kleistym lub jaśminowym.