Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy
Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy to rodzaj indyjskiego pieczywa podawanego jako dodatek do dań. Naan może być podany do każdego dania zamiast ryżu jednak najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. W Indiach ten rodzaj pieczywa-placka jest nie tylko dodatkiem do dania ale pełni także funkcję sztućców. Kawałek placka urywa się, wygina w rulon i nabiera się nim porcje dania z sosem. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie w piekarniku lub na suchej patelni.

CHLEB NAAN CZOSNKOWO-KOLENDROWY JAKO PRZEKĄSKA

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy nadaje się nie tylko jako dodatek do dań. Dobrze doprawiony czosnkiem, kolendrą i masłem placek świetnie sprawdzi się jako przekąska podana solo lub z ulubionymi sosami (sos miętowy, sos słodki chili, sos mango, sos czosnkowy etc.). Jak każde inne pieczywo także i ten indyjski chlebek najlepiej smakuje gorący i chrupiący zaraz po wyjęciu z piekarnika.

INNE ODMIANY NAAN

Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Indyjski chleb Naan maślany

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.06.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
45minut
Składniki
Zaczyn:
  • 0,5szklanki mleka
  • szczypta cukru
  • 4g suchych drożdży
Ciasto:
  • 1,5szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1łyżka oleju
  • 100ml jogurtu naturalnegogęstego
Dodatki:
  • 1łyżka czosnkuposiekanego (lub więcej według gustu)
  • 2łyżki masła(przed użyciem rozpuścić na małym gazie)
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania
  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i odstawiamy na kwadrans aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, sól, olej i jogurt. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy min. 7 minut, ciasto ma być elastyczne ale nie zbyt rzadkie, w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  3. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na części, rozwałkowujemy na cieniutkie placuszki, posypujemy posiekanym czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 3 min. Ciasto spuchnie i ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy gorącym masłem i posypujemy świeżą kolendrą.