Ciasteczka imbirowe / przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,87 / 23 oceny
Ciasteczka imbirowe to popularne w Chinach pachnące ciastka, szybkie i łatwe do przygotowania. Pyszna przekąska do herbaty lub kawy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Czas przygotowania
40minut
Czas przygotowania
40minut
Składniki
  • 125g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1/4łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2łyżki imbiru w proszku
  • 1łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60g masła
  • 1szt. jajka
  • 1łyżka miodupłynnego
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 170st.
  2. Do miski przesiać mąkę, cukier puder i dodać sodę, sól, imbir, cynamon i kawałki masła. Wymieszać aż masa zrobi się grudkowata.
  3. Jajko rozmącić z miodem i stopniowo dodawać do masy, zagniatając.
  4. Łyżeczkę moczyć w zimnej wodzie i kłaść niewielkie porcje na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec około 12-15 minut.