Duszona dynia z bakłażanem
Duszona dynia z bakłażanem to łagodny dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa wegetariańska. Osoby preferujące pikantne smaki mogą dodać 1 łyżeczkę płatków chili.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
  1. Obrać dynię, odrzucić pestki natomiast miąższ pokroić w kostkę.
  2. Bakłażana umyć, odciąć kwiat, pokroić w plastry a następnie w kostkę.
  3. Rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir i po chwili dodać bakłażana oraz dynię.
  4. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez 3 minuty.
  5. Wlać bulion, zmniejszyć płomień, dodać olej sezamowy, mirin, sos sojowy i sok z limonki. Gotować przez 30 minut czasami mieszając. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Podawać z gotowanym ryżem lub makaronem.