Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.


MOBILNE BARY SAŁATKOWE

Sprzedawcy Gado Gado pchają przed sobą wypełnione składnikami wózki, przypominające mobilne bary sałatkowe. Składniki Gado Gado są niemal wyłącznie wegetariańskie: pieczone lub gotowane ziemniaki, fasolki, kiełki, siekana kapusta, tofu, jaja na twardo a także makaron ryżowy i cieniutki pszenny. Jako chrupiący dodatek serwuje się prażynki krewetkowe. Kupujący sam wybiera składniki swojej sałatki, które na koniec są doprawiane sosem z orzeszków.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
1porcja 20minut
Porcje Czas przygotowania
1porcja 20minut
Składniki
  • 1szt. jajkanajlepiej od kury z wolnego chowu
  • 3szt. ziemniakówmłodych
  • garść fasolki żółtejlub zielonej
  • garść bobu
  • kilkaszt. rzodkiewki
  • 2szt. cebuli dymki
  • 1/2szt. zielonego ogórka
Sos orzechowy:
Sposób przygotowania
  1. Jajko gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie. Fasolkę, ziemniaczki i bób gotujemy, ale nie rozgotowujemy. Młode warzywa są pyszne al dente! Rzodkiewki tniemy w ćwiartki, ogórka i dymkę w plasterki.
  2. Wszystkie składniki sosu blendujemy. W głębokim talerzu na dnie rozprowadzamy sos i wykładamy ciepłe warzywa, podajemy z dodatkowym sosem do maczania. Dodatkowo danie możemy posypać łyżką orzeszków ziemnych. Serwujemy solo lub z prażynkami krewetkowymi. Pycha!