Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pociąć jagnięcinę (lub wieprzowinę) w cienkie plasterki.
  2. Wymieszać z marynatą, odstawić na 30 min. Połączyć składniki sosu.
  3. Przygotować warzywa.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora i smażyć mieszając 2 minuty, wyjąć na talerz.
  5. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać czosnek, chili i imbir, smażyć mieszając 30 sek.
  6. Dodać mięso i smażyć mieszając aż straci różowy kolor.
  7. Dodać pora, wlać sos, dobrze wymieszać.
  8. Zagotować wszystko jeszcze raz. Polać olejem sezamowym, wymieszać. Danie gotowe.