Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Marchew pokroić w cienkie słupki, paprykę w paseczki a cebulę w półplasterki. Odsączyć kaczkę zachowując sos.
  2. Przygotować sos mieszając płyn z kaczki z reszta składników.
  3. Rozgrzać łyżkę oleju w woku i wrzucić kaczkę. Smażyć mieszając aż się lekko przysmaży, następnie przełożyć na talerz
  4. Rozgrzać ponownie w woku 2 łyżki oleju i wrzucić marchew. Smażyć ok 1 minuty a następnie dodać paprykę, cebulę, czosnek oraz imbir. Smażyć jeszcze ok 2-3 min, często mieszając
  5. Kiedy warzywa lekko zmiękną ale nadal będą chrupiące, dodać kaczkę a następnie wlać sos. Smażyć jeszcze minutę mieszając a następnie zagęścić 2 łyżkami mąki kukurydzianej rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować.
  6. Danie gotowe. Podawać z ryżem. Smacznego!