Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 50minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 50minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Kawałki kurczaka umieść w misce i wymieszaj z przyprawami. Odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, zetrzyj imbir na tarce do imbiru i posiekaj papryczkę chili.
  2. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej do niego olej. Smaż mięso kilka minut cały czas mieszając, aż zarumieni się na złoto. Przełóż mięso na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygło.
  3. Przepłucz i wytrzyj wok. Ponownie go rozgrzej i wlej olej arachidowy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż około minuty, cały czas mieszając. Dodaj chili i imbir i znów chwilę podsmażaj. Wszystko wymieszaj.
  4. Zmiksuj pozostałe składniki sosu mikserem, ale tak, by orzeszki były wyczuwalne. Wlej sos do woka, dodaj kawałki kurczaka. Wymieszaj i podgrzewaj krótko, aż wszystko się zgrzeje. Podawaj posypane świeżą kolendrą z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.