Kwas (zupa z kwasu po kiszonej kapuście) / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zupa z kwasu po kiszonej kapuście z suszonymi prawdziwkami. Właściwie to nie jest to danie orientalne ale za to bardzo zdrowe:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
  • 5szt. grzybów suszonychnajlepiej prawdziwków
  • 1litr kwasu z kiszonej kapusty
  • 1/2szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1łyżka mąki pszennejprzesmażonej na maśle na złoto
  • 1szt. cebuliposiekanej, przesmażonej na maśle na złoto
Sposób przygotowania
  1. Grzyby namoczyć w szklance wody.
  2. Kwas zagotować, dodać grzyby chwilę pogotować. Dodać kaszę i gotować do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodać podprażoną mąką, a na koniec okrasić podsmażoną cebulką. Zupa powinna być kwaskowa zawiera sporo witaminy C