Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu
Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty.
  2. Wyjąć tofu z opakowania, odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w kostkę 2×2 cm.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili.
  4. Dodać marchew, paprykę i por. Smażyć na dużym ogniu mieszając przez 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia. Zsunąć warzywa na talerz.
  5. Dolać 2 łyżki oleju do woka i po rozgrzaniu wrzucić pokrojone tofu. Smażyć do momentu aż kostki zrumienia się na złoty kolor.
  6. Dołożyć warzywa, dolać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy, wymieszać delikatnie.
  7. Rozłożyć makaron na talerze na wierzchu ułożyć warzywa z tofu i posypać kiełkami brokuła. Podawać od razu.