Japchae z wołowiną i warzywami
Japchae to klasyk kuchni koreańskiej, które łączy sprężysty makaron z batatów, marynowaną wołowinę, chrupiące warzywa i sezamowy aromat w jednym, perfekcyjnie zbalansowanym daniu stir-fry.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

12.11.2025
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Cook Time
15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Cook Time
15minut
Ingredients
Składniki
Zalewa do makaronu
Marynata do mięsa i grzybów
Sos do całego dania
Instructions
  1. Makaron wrzucamy do przygotowanej zalewy i gotujemy do momentu, aż będzie miękki.
  2. Następnie odcedzamy go na sitku, wykładamy na półmisek, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i delikatnie rozdzielamy, aby się nie sklejał. Zostawiamy na półmisku do ostygnięcia – powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
  3. Warzywa (oprócz cebuli) oraz wołowinę kroimy metodą julienne, czyli w cienkie słupki. Cebulę kroimy w pióra. Aby łatwiej pokroić mięso, można włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
  4. Grzyby shiitake namaczamy w ciepłej wodzie przez około 15 minut, aż zwiększą objętość. Następnie odcedzamy je, odcinamy twarde trzonki i kroimy w cienkie paski.
  5. Pokrojoną wołowinę i grzyby shiitake marynujemy w przygotowanej marynacie przez około 15 minut
  6. Następnie na woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno najpierw paprykę i smażymy około 1 min, później marchewkę na 1 min, następnie cebulę również na 1 min i na końcu szczypiorek. Dodajemy podczas smażenia szczyptę soli. Warzywa smaży się krótko metodą stir-fry – na bardzo gorącym oleju, by pozostały chrupiące.
  7. Usmażone warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka. Na tej samej, czystej patelni smażymy wołowinę z grzybami shiitake, aż mięso będzie miękkie.
  8. Wołowinę przekładamy do garnka z warzywami, następnie dodajemy również makaron.
  9. Całość doprawiamy przygotowanym sosem i dokładnie wszystko mieszamy.
  10. Danie wykładamy na talerz i posypujemy białym oraz czarnym sezamem.
Recipe Notes

Zamiast makaronu z batatów, można też użyć do tego dania jako zamiennik makaronu dietetycznego shirataki lub cienkiego makaronu ryżowego