Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Odcedzić i skropić olejem sezamowym, wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. W blenderze zmiksować posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, zmiażdżony czosnek i imbir.
  3. Dodać ciepłą wodę i masło orzechowe. Rozprowadzić do rozpuszczenia.
  4. Do blendera dodajemy pozostałe składniki – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, miód, sos chili, pastę sezamową, pieprz, chili i wszystko razem miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać trochę ciepłej wody.
  5. Makaron wymieszać z sosem i czerwoną poszatkowaną kapustą, posypać prażonym ziarnem sezamowym i posiekaną kolendrą. Przed podaniem najlepiej schłodzić około 1h w lodówce. Danie jest najlepsze następnego dnia. (Przed podaniem wymieszać z odrobiną ciepłej wody.) Rewelacja! Smacznego!