Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym
Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii “królem makaronów”. Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
Sos śliwkowy:
  • 5szt. śliwek solonychbez pestek, rozgniecionych widelcem
  • 1/2łyżeczki oleju sezamowego
  • 1łyżeczka mirinu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
lub alternatywnie:
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, pokrojony w długie, cienkie paski
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana kroimy w 1cm plastry i solimy z obu stron. Zostawiamy na talerzu na 10 minut aby puścił gorzki sok. Osuszamy każdy plaster ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w kostkę 1x1cm.
  2. Olej wlewamy do woka lub na patelnię i rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Wrzucamy pokrojony czosnek, smażymy mieszając i po 1 minucie dokładamy bakłażana. Smażymy mieszając kilka minut aż bakłażan będzie miękki i zarumieniony.
  3. Gotujemy makaron przez 3 minuty.
  4. Przelewamy do woka 1 łyżkę wazową wody z gotującego się makaronu i odcedzamy z reszty wody Somen.
  5. Zwiększamy płomień pod wokiem i redukujemy wlany płyn.
  6. Dodajemy pastę ze śliwek, olej sezamowy, mirin, sól i pieprz.
  7. Pod koniec wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy wszystko dokładnie i chwilę podgrzewamy. Przekładamy do czterech miseczek i posypujemy dymką.