Makaron z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,68 / 22 oceny
Znakomite danie wegetariańskie z makaronu i warzyw. Podawać jako oddzielne danie lub dodatek do dań mięsnych (zamiast ryżu).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 45minut
Składniki
  • 250g makaronu mielub makaronu nitek
  • 2szt. cebuli dymkiszczypior pokrojony w 3 cm kawałki, cebulka w półplasterki
  • 1szt. marchewkiśredniej, startej na grubej tarce
  • 2ząbki czosnkuposiekanego
  • 4łyżki oleju do smażenia
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
  2. Makaron ugotować według przepisu, przelać zimną wodą, osączyć. Podgrzać w woku 3 łyżki oleju, smażyć makaron ok. 5min, od czasu do czasu mieszając aż będzie lekko chrupiący (jeżeli makaron się przypala dodać trochę oleju). Wyjąć na talerz.
  3. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju smażyć warzywa przez 1min, ciągle mieszając. Dodać makaron, dobrze wymieszać. Dodać sos, wymieszać, smażyć jeszcze 1 min. Danie gotowe.