Makaron ze szpinakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i smaczne danie, świetne dla osób nie jadających mięsa lub spożywane w dni postne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

30.11.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 1paczka makaronu Udonlub innego ulubionego makaronu
  • 1szt. cebuliśredniej, drobno posiekanej
  • 5ząbków czosnkuposiekanych lu wyciśniętych
  • 1torebka liści szpinaku
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • 1/2szklanka śmietany18%
  • garść natki pietruszki
Sposób przygotowania
  1. Ugotować makaron (dobrze pasują: tasiemki, kokardki), w między czasie na dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, po 2 min. dodać drobno pokrojony czosnek, następnie dodać opłukany i otrząśnięty z wody szpinak (można go lekko podrzeć palcami).
  2. Dusić 5-6 min od czasu do czasu mieszając, pod koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i dodać śmietanę ciągle mieszając po chwili wyłączyć.
  3. Polać przygotowanym sosem makaron i przybrać natką pietruszki. Świetnie smakuje z białym winem. Smacznego.