Makron udon z kaczką stri-fry
Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu. Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.

Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

12.07.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Warzywa:
  • 2łyżki selera naciowegoposiekanego
  • kilkaróżyczek brokuła
  • 1szt. cebuli dymki(małej)
  • 4cm cukini
  • 1łyżeczka świeżego imbirustartego lub posiekanego
  • 2ząbki czosnkuposiekanego lub wyciśniętego
Marynata:
Sos:
Do posypania:
  • cebula dymkasam szczypior
Sposób przygotowania
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pierś kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą, marynujemy minimum godzinę.
  2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając aż puszczą aromaty.
  3. Warzywa zgarniamy na bok, dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy kaczkę. Smażymy mieszając aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodajemy makaron i sos, mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się zagrzeje. Podajmy posypane dymką.