Naleśniki kokosowe z bananami
Naleśniki kokosowe z bananami to bardzo smaczny tajski deser, który można również przyrządzić także z mango lub brzoskwiniami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Składniki
  • 2szt. jajka
  • 3łyżki cukru pudru
  • 1szklanka mąki ryżowej
  • 1puszka mleka kokosowego
  • 1/2szklanki wody
  • 1/2łyżeczki soli
  • 2łyżki wiórków kokosowych
  • kilkałyżek oleju do smażenia
  • 3-4szt. bananówpokrojonych na kawałki
  • trochę soku z limonkido skropienia bananów
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki wbić jajko i 1 żółtko.
  2. Pozostałe białko z drugiego jajka ubić na sztywną pianę.
  3. Do miski z jajkami dodać cukier puder i utrzeć na jednolitą masę.
  4. W misce połączyć mąkę ryżowa, mleko kokosowe, wodę, sól i mieszać aż powstanie gładkie, lejące się ciasto.
  5. Dołożyć ubite białko i 2 łyżki wiórków kokosowych. Delikatnie wymieszać.
  6. Niewielką ilość oleju rozgrzać w woku lub na patelni.
  7. Wlewać porcjami ciasto, rozprowadzając je po powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple podczas smażenia pozostałych naleśników.
  8. Pokrojone banany skropić sokiem z limonki i nakładać na naleśniki.
  9. Podawać naleśniki złożone na cztery części, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Opcjonalnie można podać z bitą śmietaną.