Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado
Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado to podobne do sushi kulki ryżowe. Onigiri podawane z różnymi nadzieniami lub posypkami jest podstawą japońskiego lunchu i śniadania, służy też często jako prowiant na drogę. Robi się je z kleistego ryżu ale bez dodatku octu ryżowego i cukru (które stosuje się do sushi). Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaje się sól i rozprowadza się ją równomiernie łopatką. Najpopularniejszym nadzieniem onigiri są słono-kwaśne śliwki umeboshi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
6osób 40minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 40minut
Składniki
  • 2szklanki ryżu do sushi
  • 4-5szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych, pozbawionych pestek i posiekanych
  • 2szt. awokadoobranego i pokrojonego
  • 1płat wodorostów noripocięty w paski o szer.2 cm
  • 1łyżeczka soli
Sposób przygotowania
  1. Ugotować japoński ryż tak jak do sushi (zobacz przepis) ale nie doprawiać zaprawą octową.
  2. Przełożyć do płaskiego naczynia, najlepiej porcelanowego, bambusowego lub drewnianego i równomiernie rozłożyć go na całej powierzchni. Posypać gorący ryż solą i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łopatki.
  3. Połączyć pokrojone awokado z marynowanymi śliwkami dodając odrobinę ugotowanego ryżu.
  4. Napełnić niewielką miseczkę zimną wodą, postawić obok ryżu i maczając w niej ręce formować kulki wielkości piłki golfowej.
  5. W każdej kuli robić małe zagłębienie i napełniać je nadzieniem.
  6. Przykrywać nadzienie niewielką ilością ryżu i toczyć równą kulkę.
  7. Uformowane onigiri owijać paskami nori. Podawać z sosem sojowym i wasabi lub posypane np. sezamem.