Papryka faszerowana na sposób orientalny
Papryka faszerowana na sposób orientalny to danie typu fusion, znana w europejskich kuchniach faszerowana papryka przygotowana w stylu orientalnym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1,5godziny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1,5godziny
Składniki
Do posypania/polania:
Sposób przygotowania
  1. Papryki umyć, przekroić każdą wzdłuż na pół i usunąć pestki.
  2. Na patelni rozgrzać olej do smażenia z 1 łyżeczką oleju sezamowego. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dołożyć marchew i smażyć mieszając jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, kolendrą (lub pietruszką) i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodać przesmażone cebulę, czosnek i marchew. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
  4. Wymieszać wszystko starannie i napełniać farszem papryki.
  5. Układać ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem i przykryć naczynie aluminiową folią.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) na 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby papryki zarumieniły się od góry.
  7. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu i polać ostrym sosem chili.