Pesto
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Te danie jest pyszne i ma coś wspólnego z kuchnią chińską – spaghetti, legenda głosi, że właśnie spaghetti wynaleziono w Chinach, a z Chin do Włoch sprowadził je Marco Polo.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2łyżki orzeszków piniowych
  • 1kubek świeżej bazylii
  • 2ząbki czosnku
  • 2łyżki parmezanustartego
  • 1łyżka pecorino romanostartego
  • 1/4kubka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • trochę pieprzudo smaku
  • trochę solido smaku
Dodatkowo:
  • 250 g makaronuugotowanego, np. spaghetti, makaron mie też się nada
Sposób przygotowania
  1. Na suchej patelni na małym ogniu przyprażyć orzeszki na złoty kolor.
  2. Zmiksować orzeszki z serami, bazylią i czosnkiem. W trakcie miksowania dolewać oliwy, aż powstanie pasta-sos.
  3. Przyprawić pieprzem i solą. Teraz pesto wymieszać z ciepłym makaronem. Smacznego!