Rosół chiński / bulion drobiowy
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2litry 4godziny
Porcje Czas przygotowania
2litry 4godziny
Składniki
  • 2litry wody
  • 1kg kurczakana rosół (ja użyłem 4 skrzydełka, 1 nogę, 1 szyjkę indyka)
  • 150g marchewkipociętej na duże kawałki
  • 1/4szt. selerapocietego na kilka kawałków
  • 1szt. cebulipokrojonej w ćwiartki
  • garść natki pietruszki(z jednej pietruszki)
  • 3cm świeżego imbirupociętego na kilka kawałków
  • 1/2łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy kurczaka i gotujemy na małym ogniu 1 godz. Na początku gotowania na wierzchu zaczyna zbierać się gęsta szara piana, zbieramy ją co parę minut i wyrzucamy. Kiedy piana przestaje się pojawiać, przykrywamy garnek pokrywką.
  2. Po godzinie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem 3 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy rosół przez sitko. Rosół możemy wykorzystać jako samodzielną zupę np. z makaronem jajecznym albo sojowym lub jako baza do zup i dodatek do potraw. Rosół możemy też wykonać na zapas w dużej ilości i pozamrażać w słoikach.