Ryż gotowany na sypko
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy sam tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3szklanki ugotowanego ryżu 15minut
Porcje Czas przygotowania
3szklanki ugotowanego ryżu 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wlać 1 litr wody. Wstawić na gaz. Kiedy woda się zagotuje dodać ryż.
  2. Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 12 min.
  3. Odsączyć ryż na sitku. Jeżeli chcemy go użyć do smażenia należy odstawić go na kilka godzin, żeby dobrze wysechł.