Ryż smażony z krewetkami
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Bardzo treściwe danie na bazie ryżu, z duża ilością pożywnych dodatków. Można je także podać jako dodatek, zamiast ryżu gotowanego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

27.04.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
  • 1 1/2szklanki ryżu jaśminowego(po ugotowaniu 3 szklanki)
  • 100g polędwiczki wieprzowejpociętej w paski
  • 250g krewetek koktailowychugotowanych
  • 1szt. cebuligrubo pokrojonej
  • 3szt. cebuli dymkipokrojonej ukośnie w 3 cm. kawałki
  • 1/3szklanki zielonego groszkuz puszki lub mrożonego
  • 2łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2łyżki oleju do smażenia
  • trochę solido smaku
Jajecznica:
  • 1szt jajkaroztrzepanego ze szczyptą soli i pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować metodą metodą absorpcji, kilka godzin przed smażeniem.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć mieszając ok. 30 sekund. Dodać wieprzowinę i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać groszek, ryż i dobrze wymieszać.
  3. Rozgarnąć zawartość woka na boki tak, aby po środku powstała wolna przestrzeń, wlać jajecznicę i mieszając od czasu do czasu smażyć tak długo aż jajka całkowicie się zetną.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać dymkę, krewetki i 2 łyżki sosu sojowego, ewentualnie doprawić do smaku solą.
  5. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotowe.