Sałatka z jajkiem w chińskim sosie
Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

SAŁATKA Z JAKIEM W CHIŃSKIM SOSIE ZE ZDROWYM JARMUŻEM
Głównym składnikiem tej sałatki jest bardzo zdrowy jarmuż. Jarmuż to mniej znana odmiana kapusty, która zawiera dużą ilość witamin składników mineralnych. Ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż inne kapusty, oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ma ponad 2 razy więcej wapnia niż mleko. Poza tym to wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu, manganu).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • jarmuż
  • 1szt. jajkaugotowanego na twardo
  • 1plaster dyni
  • 1szt. burakaugotowanego lub upieczonego
  • 1łyżka pestek z dyni
  • kilkaplastrów cebuli czerwonej
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Buraka także pieczemy lub gotujemy.
  2. Liście jarmużu odrywamy od łodygi i masujemy kilka minut, aż liście zmiękną. Buraka i dynię kroimy w kostkę. Dynię prażymy na suchej patelni. Składniki sosu blendujemy w mikserze.
  3. Warzywa układamy w misce i zalewamy sosem, mieszamy i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Gotowe!