Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango
Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango to danie, które można zaserwować jako wegetariańską przekąskę a także jako dodatek do tajskich, pikantnych dań.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 1/2szt. kapusty pekińskiejposzatkowanej
  • 1szt. marchewkipociętej w zapałkę
  • 1/2szt. mangodojrzałego
  • 1/4szt. papryki czerwonejpokrojonej w paski
  • 1/4szt. papryki żółtejpokrojonej w paski
  • 1łyżka szczypiorkuposiekanego
Sos do sałatki:
  • 3łyżki soku z pomarańczyświeżo wyciśniętego
  • 1łyżka soku z limonki
  • 1łyżeczka miodupłynnego
  • 1łyżeczka oleju sezamowego
  • 1łyżeczka sezamu białegouprażonego na patelni
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki sosu umieścić w zamykanym słoiku, zakręcić i mocno potrząsnąć parę razy aby wszystko dobrze wymieszać.
  2. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki a następnie w 1 cm kawałki.
  3. Poszatkowane warzywa i mango umieścić w większej miseczce, polać je sosem i wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatka doskonale komponuje się ze skrzydełkami po tajsku (zobacz przepis).