Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)
Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 200g piersi kurczaka
  • 1łyżka oleju arachidowegowymieszana z 1 łyżeczką oleju sezamowego
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty lub posiekany
  • 1szt. marchewkimała, pokrojona w słupki
  • 4szt. pieczarekpokrojonych w plasterki
  • 1/3szt. papryki czerwonejpokrojonej w paski
  • 1szt. awokadoobrane ze skórki
  • 1łyżeczka soku z limonkilub cytryny do skropienia awokado
  • 1szt. kapusty rzymskiej(mała główka)
Dressing:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Pierś kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia.
  2. Na tą samą patelnię wrzucić czosnek, pokrojoną marchew, pieczarki i paprykę. Smażyć mieszając przez 3 minuty. Wyjąć z patelni do przestudzenia.
  3. Awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  4. Kapustę porwać ręką na małe kawałki i umieścić w misce.
  5. Dodać przestudzone warzywa i awokado.
  6. Kurczaka porozrywać na podłużne kawałki i dodać do miski.
  7. Zmieszać dokładnie składniki dressingu i polać sałatkę.
  8. Posypać sałatkę sezamem.
  9. Podawać na zimno jako danie towarzyszące sushi.