Satay wołowy z sosem z orzeszków
Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Większość Indonezyjczyków (87%) to muzułmanie, dlatego szaszłyki wykonuje się przede wszystkim z drobiu, wołowiny i baraniny. Natomiast sataye wieprzowe są popularne wśród indonezyjskiej społeczności z korzeniami chińskimi.

Typowy indonezyjski satay to mięso na patyku, marynowane, następnie grillowane i podawane z sosem. Podstawowy sos do indonezyjskiego szaszłyka wykonuje się z orzeszków ziemnych (lub masła orzechowego), stąd też gotowy sos o nazwie “Sos do sataya” to właśnie pikantny sos na bazie orzeszków.

Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Kawałek stekowy nada się idealnie bo łatwo pociąć go w paski, które następnie nabija się na patyczki bambusowe. Mięso przed grillowaniem należy długo marynować, dlatego najlepiej jest to zrobić dzień przed grillem. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
Marynata:
Sos orzechowy:
  • 3łyżki masła orzechowego
  • 1szt. szalotkilub cebuli dymki, posiekanej
  • 2ząbki czosnku
  • 1łyżeczka sambal oeleklub innego sosu chili
  • 1łyżeczka cukru
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 3łyżki wody
  • garść orzeszków ziemnychposiekanych
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
  2. Mięso tniemy w długie paski, obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  3. Każdy pasek mięsa nabijamy wężykiem na namoczone w wodzie patyczki. Pieczemy krótko na mocno rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy krótko posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz orzeszków ziemnych, które dorzucamy w ostatniej chwili. Sos podajemy na ciepło (przed podaniem możemy postawić miseczkę z sosem na kilka minut na brzegu grilla).