Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku “zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)”, niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru. UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
SKŁADNIKI NA PASTĘ PRZYPRAWOWĄ:
Sposób przygotowania
  1. Piersi kurczaka pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Przygotować pastę: korzeń pietruszki pokroić w drobną kostkę, trawę cytrynową, czosnek, imbir i dymkę poszatkować. Wszystkie składniki pasty zetrzeć na jednolitą masę (w moździerzu lub blenderem).
  3. Zagotować bulion, dodać mleko kokosowe, przygotowaną pastę przyprawową i pastę chili, wymieszać, wrzucić pokrojone mięso i grzyby słomiane.
  4. Następnie dodać sok z limonki i sos rybny, spróbować jeżeli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru. Gotować ok. 3 min., aż mięso się ugotuje (zmieni kolor na biały). .
  5. Rozlać do miseczek i przybrać listkami kolendry (lub pietruszki).