Tajski smażony ryż z omletem tamago
Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
  • kawałek papryki czerwonejpokrojonej w plasterki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać olej i wlać masę jajeczną na patelnię pokrywając ją cienką warstwą.
  2. Kiedy się lekko zetnie, zdjąć na deskę i zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia a następnie pokroić w 1 cm kawałki.
  3. Na pozostałym na patelni oleju smażyć krótko cebulę z czosnkiem i pastą curry.
  4. Dodać groszek, koncentrat pomidorowy, sos rybny i ugotowany ryż.
  5. Wymieszać wszystko i wsypać dymkę.
  6. Podawać potrawę gorącą z pokrojonym omletem tamago, przybraną papryką i listkami kolendry.