Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa. Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
15 minut
Składniki
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
Sposób przygotowania
  1. Na suchej patelni podsmażyć sezam
  2. Wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na 20 minut do zamarynowania.
  3. Marchewkę pokroić w cienkie słupki
  4. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić
  5. Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Wrzucić zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.
  6. Do całości dodać odsączony makaron mie, przygotowany sos, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty
  7. Na koniec dodać pokrojony szczypior. Danie po przełożeniu na talerz posypać uprażonym sezamem