Żeberka duszone w soku owocowym
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
6osób 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
6osób 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 3łyżki poraposiekanego
  • 1łyżka soli
  • 2łyżeczki cukru
  • 2łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2szklanki oleju do smażenia
  • 3łyżki cebuliposiekanej
  • 1łyżka soku jabłkowego
  • 1łyżka soku pomarańczowego
  • 1łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek bulionuprzygotowanego wg. przepisu lub z proszku
  • 3 łyżki wódki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Mięso porozdzielać na pojedyncze żeberka, każde posiekać na 3 cm kawałki lub pozostawić w całości.
  2. Pory wymieszać z solą, cukrem, sosem sojowym, włożyć żeberka, wymieszać, odstawić na 30 min.
  3. Żeberka w marynacie posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać
  4. Olej rozgrzać na patelni lub w płaskim garnku, utrzymując duży ogień, włożyć żeberka, zmniejszyć płomień, często mieszając smażyć 25 min, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.
  5. Olej zlać z patelni, zostawiając 2 łyżki, wsypać cebulę, mieszając smażyć 1 min. włożyć żeberka, wlać soki owocowe, wódkę, rosół, dodać przecier pomidorowy, mieszając dusić przez 1 min, szczelnie przykryć, dusić 5-6 min lub do częściowego wyparowania sosu, przełożyć na półmisek z ryżem na sypko. Smacznego.