Żeberka miodowo-czosnkowe
Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczone, umyte i osuszone żeberka pokroić w 4 cm kawałki.
  2. Składniki marynaty wymieszać i zalać żeberka. Marynować około 2 godzin.
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir i krótko przesmażyć mieszając.
  4. Dodać wyjęte z marynaty żeberka i obsmażyć z obu stron.
  5. W ciepłym bulionie wymieszać miód, dodać sos sojowy, mirin i ocet ryżowy. Wlać płyn do woka.
  6. Gotować na średnim ogniu aż płyn odparuje a żeberka pokryją się skarmelizowanym sosem (glazurą).
  7. Podawać gorące posypane dymką.