Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią
Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 1/2szt. białej rzodkwimałej
  • 500ml bulionu rybnego dashiw wersji wege użyć dashi wegetariańskiego
  • 1szt. awokadodojrzałego
  • 1łyżka soku z limonkilub cytryny
  • 4łyżki pasty miso
  • 4-6szt. pomidorków koktailowych
  • 1łyżeczka mirinu
  • szczypta przyprawy 7 smaków
  • 1łyżka cebulki dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Przygotować bulion rybny dashi mieszając 1 łyżeczkę proszku dashi i 500ml wody. W wersji wege wykonać bulion wegetariański: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
  2. Obrać białą rzodkiew, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki wielkości dużych kęsów.
  3. Dashi wlać do rondla dodać rzodkiew i gotować na średnim ogniu 5 minut, następnie zmniejszyć ogień na minimum.
  4. Pomidory zalać wrzątkiem na minutę a następnie przepłukać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.
  5. Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało i zmiksować na pastę przy pomocy blendera, dodać do zupy.Dodać mirin i szczyptę przyprawy 7 smaków.
  6. Dodać 4 łyżki miso i dokładnie wymieszać. Doprowadzić prawie do wrzenia ale nie gotować, wyłączyć ogień. Rozlać do miseczek i posypać szczypiorkiem, gotowe!