Zupa ramen z pieczoną dynią
Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Danie świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad.

Do przygotowania zupy użyliśmy japoński bulion rybny, jeżeli nie lubisz rybnych smaków użyj inny japoński bulion np. z grzybów shitake lub wodorostów kombu. Informacje jak przygotować rożne rodzaje japoński bulionów znajdziesz w tym artykule JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.

Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Wegetarianie i weganie mogą dostosować zupę ramen z pieczoną dynią do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Składniki
Pasta:
Pieczona dynia:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Makaron ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  2. W blendrze miksujemy na jednolitą masę wszystkie składniki pasty. W garnku podsmażamy pastę ok. 1 minutę na łyżce oleju i dodajemy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
  3. Plastry dyni kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy mieszanką sosu unagi i mirinu. Następnie pieczemy w piekarniku 30 minut w 150 stopniach.
  4. Jajka gotujemy na pół-twardo (5 minut od momentu zagotowania wody).
  5. W miseczkach rozkładamy makaron ramen i połówkę jajka, wlewamy zupę i układamy na wierzchu plaster dyni. Podajemy posypane sezamem i dymką. Zupę można opcjonalnie podostrzyć kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili.