Przejdź do treści

ogórka

Sushi kwadratowe - Shikai maki

Sushi kwadratowe – Shikai maki

<b>Sushi kwadratowe – Shikai maki</b> to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago – spróbujcie!

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.