Przejdź do treści

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut (ryż)
Porcje
rolki
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Śliwki Ume ucieramy w japońskim moździerzu lub przy pomocy blendera.
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  2. Płat nori złożyć na pół wzdłuż krótszego brzegu, rozłożyć i następnie przeciąć nożyczkami zgodnie z zagięciem.
  3. Kawałek nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok. 1 cm wolnej powierzchni na górze.
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  4. Na ryżu ok. 2 cm od dołu rozłożyć na całej szerokości pasek pasty ze śliwek Ume. Na paście ułożyć pasek ogórka (lub 2 krótsze paski, które powinny łączyć się w środku rolki).
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  5. Całość zwinąć: zacząć od dolnej krawędzi, podczas zwijania mocno ściskać rolkę. UWAGA! Mała rolka hosomaki wymaga stosunkowo mocnego ściskania żeby ryż z nadzieniem zmieścił się w wąskim pasku nori.
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  6. Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  7. Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi (jest to całkiem smaczny kąsek dla kucharza:), następnie tniemy rolkę na pół, każdą połowę na 3 części. Jeżeli tniemy więcej rolek, od czasu do czasu należy zmyć z noża odkładający się ryż, który bardzo utrudnia cięcie
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
  8. Serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi w celu przeczyszczenia kubków smakowych.
    Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *