Przejdź do treści

orzechów

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Sałatka z dyni z sosem miso

Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.