Przejdź do treści

pasty miso czerwonej

Miso ramen

Miso ramen

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Sałatka z dyni z sosem miso

Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.