Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego (do smażenia)
- 1 szt. cebuli (małej) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szt. marchewki pokrojonej w talarki
- 2,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 2 łyżki grzybów mun pokrojonych w paski, wymoczonych przez 30 min
- kilka różyczek brokuła lub kalafiora
- 1 łyżka pędów bambusa
- 5 szklanek bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki pasty miso czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Dodatek (opcjonalnie):
- 2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
- W garnku na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę, imbir i czosnek.
- Dolać wodę, zamieszać i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dołożyć pędy bambusa.
- Wymieszać pastę miso z niewielką ilością wody i wlać do rondla. Chwilę podgrzewać ale tuż przed wrzeniem wyłączyć gaz (miso nie należy zagotowywać gdyż traci wartości odżywcze i smakowe).
- Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Udostępnij ten przepis