Przepis na Zupa miso z warzywami i grzybami mun
Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego (do smażenia)
- 1 szt. cebuli (małej) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szt. marchewki pokrojonej w talarki
- 2,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 2 łyżki grzybów mun pokrojonych w paski, wymoczonych przez 30 min
- kilka różyczek brokuła lub kalafiora
- 1 łyżka pędów bambusa
- 5 szklanek bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki pasty miso czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Dodatek (opcjonalnie):
- 2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
- W garnku na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę, imbir i czosnek.
- Dolać wodę, zamieszać i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dołożyć pędy bambusa.
- Wymieszać pastę miso z niewielką ilością wody i wlać do rondla. Chwilę podgrzewać ale tuż przed wrzeniem wyłączyć gaz (miso nie należy zagotowywać gdyż traci wartości odżywcze i smakowe).
- Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz