Przepis na Zupa miso z warzywami i grzybami mun
Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego (do smażenia)
- 1 szt. cebuli (małej) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szt. marchewki pokrojonej w talarki
- 2,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 2 łyżki grzybów mun pokrojonych w paski, wymoczonych przez 30 min
- kilka różyczek brokuła lub kalafiora
- 1 łyżka pędów bambusa
- 5 szklanek bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki pasty miso czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Dodatek (opcjonalnie):
- 2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
- W garnku na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę, imbir i czosnek.
- Dolać wodę, zamieszać i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dołożyć pędy bambusa.
- Wymieszać pastę miso z niewielką ilością wody i wlać do rondla. Chwilę podgrzewać ale tuż przed wrzeniem wyłączyć gaz (miso nie należy zagotowywać gdyż traci wartości odżywcze i smakowe).
- Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz