Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Czytaj dalej

Yakitori – grilowane szaszłyki drobiowe

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.

Czytaj dalej