Przejdź do treści

sosu Unagi Kabayaki

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Sandacz ala Węgorz Kabayaki

Sandacz a’la Węgorz Kabayaki (by Magda Klimczak)

Węgorz Kabayaki to słynne japońskie danie z grillowanego węgorza doprawione na słono-słodko sosem sojowym, cukrem i mirinem. My proponujemy zastąpienie bardzo drogiego i trudnego do kupienia węgorza tańszym ale równie smacznym sandaczem.

W Polsce Węgorz Kabayaki znany jest głównie jako “sushi topping” czyli plasterek ryby kładziony na kulce ryżu. W Japonii Unagi Kabayaki to przede wszystkim danie rybne serwowane na ryżu z dodatkiem wodorostów nori. Danie jest maksymalnie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W startującym lada chwile sezonie grillowym może być znakomitą odmianą od grillowanych mięs.