Bibimbap koreański ryż z warzywami
Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy “mieszany ryż”. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić “czyszczenie lodówki”. Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co nam podpowie fantazja.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Marynata do mięsa:
Sos chili do polania:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Z wołowiny usuwamy błony, żyły i tłuszcz, następnie tniemy w cienkie paseczki. Mieszamy z marynatą, odstawiamy na 15-30 minut.
  2. Warzywa obieramy i tniemy w paseczki długości ok. 4cm. Płat nori tniemy nożyczkami na paseczki 4cm. Mięso, marchew i szczypior możemy serwować surowe (ja tak preferuję) lub lekko je przesmażyć na oleju. Smażyć należy oddzielnie, żeby można je potem ładnie ułożyć na talerzu.
  3. W dużym głębokim talerzu lub misce układamy warstwę gorącego ryżu. Na ryżu układamy promieniście wszystkie składniki, powinny zapełnić cały talerz dookoła. Na środku kładziemy jajko sadzone i posypujemy sezamem. Innym sposobem podania jest położenie na środku surowego mięsa i wbicie na nie surowego żółtka (rezygnujemy wtedu z jajka sadzonego).
  4. Sos podajemy na stół w miseczce. Każdy z jedzących polewa danie sosem, ilość według gustu. Przed jedzeniem należy wszystko wymieszać. W Korei danie to zazwyczaj jada się łyżką a nie pałeczkami.