Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką
Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
Marynata do tofu:
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1/2płata wodorostów nori pociętego w kostkę 1x1cm
Sposób przygotowania
  1. Ryż do sushi przygotować wg. przepisu. W czasie gotowania ryżu wykonać punkt 2 i 3.
  2. Odcedzić dokładnie tofu i pokroić w plastry. Plastry tofu włożyć do płaskiej miseczki i zalać marynatą. Bardzo ostrożnie obtoczyć w niej tofu (żeby się nie pokruszyło) i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Paprykę zawinąć w metalową folię i włożyć do gorącego piekarnika i piec aż sczernieje. Przestudzić, obrać i pokroić w paski.
  4. Ryż do sushi rozłożyć do miseczek. Na wierzchu poukładać plastry tofu, paprykę i polać niewielką ilością marynaty. Posypać posiekaną dymką i kawałkami nori. Dołożyć po łyżeczce marynowanego imbiru i pasty wasabi.