Gruszki z bakaliami i imbirem
Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 1łyżka moreli suszonychsparzonych i grybo posiekanych
  • 2łyżki migdałówgrubo posiekanych
  • 1łyżka świeżego imbiruposiekanego
  • 1łyżka mioduw wersji wegańskiej zastąpić syropem klonowym
  • 1łyżka konfitury malinowej
  • 4szt. gruszki
  • 1łyżka soku z limonkilub cytryny
  • 250ml soku z pomarańczyświeżego
  • 100ml wina ryżowegolub wytrawnego białego wina
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać pokrojone morele i migdały z imbirem, miodem i konfiturą.
  2. Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
  3. Umieścić gruszki w żaroodpornym naczyniu i napełnić je farszem.
  4. Polać sokiem z pomarańczy wymieszanym z sherry i wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika.
  5. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać gorące, polane powstałym sokiem. Można dodatkowo posypać startym, świeżym cynamonem.