Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake
Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Grzyby zalać wrzątkiem, namaczać 20 minut, pociąć w paski. Wymieszać składniki sosu.
  2. W woku mocno rozgrzać olej. Wrzucić grzyby i smażyć 1 minutę cały czas mieszając. Dodać czosnek i papryczkę, krótko przesmażyć aż czosnek zacznie wydzielać zapach. Po chwili dodać krewetki i smażyć mieszając jeszcze 2 minuty.
  3. Dodać pociętą kapustę i sos. Wymieszać i smażyć dalej mieszając aż do momentu kiedy kapusta lekko zwiędnie (po ok. 2 minutach), danie gotowe. Można serwować z ryżem jaśminowym.