Koktajl z mango i mleka kokosowego
Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji “dla dorosłych” i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Składniki
  • 1owoc mangoświeży lub z puszki
  • 1łyżka cukru pudru
  • 1łyżka miodupłynnego, w wersji wegańskiej użyć syropu klonowego
  • szczypta kardamonu zielonegozmielonego w moździerzu
  • 1łyżeczka soku z limonki
  • 1puszka mleka kokosowego(400ml)
  • 1szklanka wodychłodnej, przegotowanej
  • kostki lodu
Do dekoracji:
  • ziarenka granatu(opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Mango umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę.
  2. Pokroić owoc na kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier, miód, kardamon, sok z limonki i zmiksować przy pomocy blendera.
  3. Wlać mleko kokosowe, wodę i dodać kostki lodu. Miksować jeszcze przez chwilę do uzyskania puszystej konsystencji.
  4. Rozlać do czterech wysokich szklanek i posypać ziarenkami granatu.