Kurczak generała Tso nowa wersja
Kurczak generała Tso zachwyca równowagą smaków – słodycz, ostrość i wyrazistość w jednym kęsie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

17.08.2025
Servings Prep Time
4osoby 5minut
Cook Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 5minut
Cook Time
30minut
Ingredients
Sos
Ciasto
Instructions
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso z udek kurczaka pokrój na mniejsze kawałki lub kostki. Przełóż do miski, dodaj składniki na ciasto/panierkę i dokładnie wymieszaj, aż mięso będzie równomiernie obtoczone.
  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, w tym sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i przyprawy.
  4. Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucaj kawałki kurczaka pojedynczo i smaż na złocisty kolor.
  5. Usmażone kawałki kurczaka odcedź i przełóż na miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  6. Przełóż kurczaka z powrotem do woka, dodaj przygotowany sos oraz puree czosnkowe.
  7. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zagęść go mieszanką skrobi ziemniaczanej z wodą. Dokładnie wymieszaj, aż sos równomiernie oblepi kawałki kurczaka.
  8. Przełóż danie na talerz, posyp sezamem i opcjonalnie świeżym szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.
Recipe Notes

Do tego przepisu użyliśmy świeżych papryczek chili pokrojonych w cienkie paski, można zastąpić je papryczkami suszonymi lub tymi w zalewie.

Krótka relacja z przygotowania tego dania https://www.facebook.com/share/v/174snQfwQb/

Nasz poprzedni przepis na Kurczaka Generała Tso znajdziecie tutaj