Marchewka z makaronem sojowym
Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda – przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki. Chińczycy zazwyczaj tną ręcznie marchewkę w zapałki, ja sobie trochę ułatwiłem i starłem marchewkę na tarce (na najgrubszych oczkach).

Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich… Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.06.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
Do posypania (opcjonalnie):
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę pociąć w zapałki lub zetrzeć na grubej tarce. Posypać solą i wymieszać rękami.
  2. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 3min. Wyjąć na sitko, przepłukać zimną wodą, odstawić do osączenia. Po kilku minutach wyjąć makaron na deskę i przeciąć nożem 2 razy pionowo i raz poziomo (na 6 kawałków).
  3. Dodać makaron do marchewki, dorzucić czosnek, posypać cukrem, jeszcze raz wymieszać.
  4. Do woka wlać łyżkę oleju, włączyć maksymalny ogień. Kiedy olej zadymi wrzucić chili i pieprz syczuański, od razu wyłączyć ogień. Zostawić na kilkanaście sekund.
  5. Po chwili wlać gorący olej do marchewki. Polać wszystko octem i jeszcze raz dobrze wymieszać. Danie gotowe.