Nudle z orzeszkami na ostro
Nudle z orzeszkami na ostro to wykonana na woku chińska przekąska. Gruby, falisty makaron mie z dodatkiem orzeszków ziemnych doprawiony na ostro pastą chili. Nudle z orzeszkami na ostro podajemy jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku, jako przystawkę lub samodzielnie na przekąskę. Danie w pełni wegetariańskie / wegańskie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Do posypania:
  • 2szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Makaron mie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Połowę orzeszków siekamy.
  2. W woku na średnim ogniu podgrzewamy wymieszany olej arachidowy i olej sezamowy. Dodajemy imbir, czosnek i połowę posiekanych orzeszków i mieszając smażymy 1 minutę.
  3. Dodajemy sos sojowy, cukier, pastę chili i 2 łyżki wody. Dodajemy ugotowany makaron mie i mieszamy aż dobrze oblepi się sosem. Dodajemy pozostałe orzeszki ziemne i dymkę. Danie podajemy posypane prażonym sezamem.